Tugtupite


farge
Rosa / rosa. Fargen varierer fra nesten hvit til mørk rosa. I sjeldne tilfeller lyseblå.
hardhet 5,5 - 6
Tugtupit omtales ofte som Grønlands nasjonale edelsten,og er en populær edelsten, ikke minst på grunn av den intense rosa fargen . Ordet 'tuttu' / 'tugtu' betyr reinsdyr på grønlandsk.
den kan vise sterk rød til oransjerød farge. Mineralet har den spesielle egenskapen at den røde fargen forsvinner sakte når den oppbevares i mørket, men kommer tilbake i sollys eller når den er opplyst med UV-lys.
forekomsten
De er sjeldne og finnes bare tre steder i verden: på Narsaq på Grønland, på Kola-halvøya i Russland og i Mont Saint-Hilaire i Quebec Canada. Forekomsten på Grønland har en mer intens farge enn de andre.
Tugtupit ble først funnet på Grønland i 1957 av Henning Sørensen (GEUS / Københavns Universitet) på stedet 'Tuttup Attakoorfia' nær Narsaq, som kan oversettes direkte til 'stedet der reinblodet er igjen'. Stedsnavnet viser til en gammel legende om en jente som heter Tuttu, som fødte et barn i gjemme seg i fjellene og etterlot blodflekker fra fødselen. I 1965 ble mineralet internasjonalt anerkjent som et nytt mineral, og navnet ble offisielt godkjent.
Tugtupit er et mineral i sodalittgruppen. I motsetning til sodalitt, har den et lett metallinnhold i beryllium.
Tugtupit er en yndet smykkestein, pga. sin farge. Tugtupit blir kraftigere i fargen ved å ligge i sollys, og bleket i skygge og ved oppvarmning.
Steinen er hvit, blek rød til kraftig rød.

 

 

Den hjelper deg med å stole på din egen dømmekraft og styrke, slik at du kommer videre i livet og når de mål du setter deg. Det er en stein som går dypt inn i gamle følelser, også fra tidligere liv, den liksom avliver de gamle trusler/angst. Den hjelper deg med å se hvordan truslene og angsten henger sammen med de opplevelser du har i dag, slik at de kan bringes til en ende og dermed gir det deg mere plass til å leve livet og være deg selv.
Man kan godt si at der er noe magisk og vidunderlig over denne steinen.
Det er liksom en vis gammel mann som lærer deg sammenhengende i livet.

| Svar

Nyeste kommentarer