Thulitt

Thulitt- fordi den er så vakker -geo 365

Fakta om mineralet thulitt

Thulitt, også kalt «rosalin», er en opak (opakmineral = ugjennomtrengelige for lys) og massiv mangan-holdig variant av mineralet zoisitt, som hører til epidot-familien, en relativt vanlig mineralgruppe.

Mineralet ble første gang beskrevet på begynnelsen av 1800-tallet fra en forekomst på Sauland i Telemark. Det ble navngitt av svensken A.G. Ekeberg etter Ultima Thule som var grekernes navn på den nordligste del eller det ytterste av den bebodde verden i gresk mytologi. Mange mener og har ment at dette tilsvarer dagens Norge eller Grønland.Kjemisk sett er thulitt nesten helt lik zoisitt, men inneholder i tillegg mangan (Mn). Det er manganet som gir thulitten den rosa fargen, og fargestyrken varierer med mengden mangan i mineralet.Foruten i Sauland i Telemark hvor den først ble beskrevet, fins thulitt flere steder i Norge. Den er spesielt godt kjent fra Hindrumseter i Leksvik i Nord-Trøndelag og Lia i Lom i Gudbrandsdalen, samt at en stor forekomst ble funnet i Lierne i Nord-Trøndelag for ikke så lenge siden.Norsk thulitt brukt som smykkestein kommer vanligvis fra Lom, men pene smykkesteiner kommer også fra Leksvik. Det finnes også minst 50 andre forekomster av thulitt i Norge.Thulitt finnes også noen andre steder i verden. Thulitt var Nord-Trøndelags fylkesstein.Torgeir T. Garmo fra Lom begynte å markedsføre thulitt som Norges nasjonalstein i et radiokåseri på Nitimen i 1982. Det var aldri noen offisiell kåring med bred oppslutning, som det var da larvikitt ble kåret til Norges nasjonalbergart i 2008, men markedsføringen var vellykket, for selv i Encyclopædia Britannica står thulitt oppført som «the national stone of Norway».

Thulitten fra Lom har også en av hovedrollene i sangen «Tulitten og ditten». Teksten er skrevet av forfatteren Geirr Lystrup og den er tonsatt av folkemusikeren Hege Rimestad. Sangen finnes på albumet «Fly som en stein», som vant Spellemannsprisen for beste barneplate i 2003.

(Kilde: Norges Geologiske Undersøkelse, NGU)

Thulitt rosa.


En myk rosa stein med grønne og hvite flekker.
Også kjent som Pink Ziosite.
Thulitt er en vakker hjerte energi stein som er skånsom og pleiende. Den hjelper å bekjempe lav selvfølelse og lav selvtillit som ofte er forbundet med emosjonelle traumer og sykdommer forårsaket av mangel på pleie, fysisk og følelsesmessig overgrep, omsorgssvikt og incest . Den hjelper oss til å forstå disse trekkene i en dypere forstand. Thulitt kan bringe i kjærlighet, og en forståelse av kjærlighet, i våre liv. Den kan også bringe harmoni til relasjoner og bredere samfunn. Den hjelper oss til både næring og elske oss selv, så vel som de som vi elsker.
Thulitt er nyttig i kampen mot følelsen av ensomhet. Den er en utmerket stein for å overvinne argumenter som det bidrar til å åpne våre hjerter slik at alle involverte parter kan se den indre sannhet av en situasjon. Thulitt er også en stor stein for nygifte og de i begynnelsen av et forhold som det oppfordrer både lidenskap og seksuelle følelser. Den hjelper oss også til å se inni oss selv på våre egne personligheter, å være oppmerksom på ubehagelige biter vi ser, og å sette om å korrigere dem. En utmerket stein for meditasjon som det forbedrer sansene, og blokkerer uønskede astrale og mentale påvirkninger. Thulitt kan hjelpe oss til å nå en endret sinnstilstand og en tilstand av åndelig union.

 

Thulitt grønn

                                                                                   
Thulite er en vakker hjerte - energistein som er skånsom og pleiende. Den hjelper å bekjempe lav selvfølelse og lav selv-oppfatning som ofte forbindes med emosjonelle traumer og sykdommer forårsaket av mangel på pleie, fysisk og følelsesmessig overgrep, incest og omsorgssvikt. Den hjelper oss å forstå disse trekkene i en dypere forstand. Thulite kan bringe inn kjærlighet, og en forståelse av kjærlighet, til våre liv. Den kan også bringe harmoni til relasjoner og bredere lokalsamfunn. Den hjelper oss til å både ta vare på og elske oss selv, samt de vi elsker. Thulite er nyttig i bekjempelsen av følelser av ensomhet. Den er en utmerket stein for å overvinne argumenter som det bidrar til å åpne våre hjerter slik at alle involverte parter kan se den indre sannheten av en situasjon. Thulite er også en stor stein for nylig weds og de i begynnelsen av et forhold som det oppfordrer både lidenskap og seksuelle følelser. Det hjelper oss også å se inn i oss selv på våre egne personligheter, å merke seg de ubehagelige bitene vi ser, og for å sette, og korrigere dem. En utmerket stein for meditasjon som forbedrer sansene, og blokkerer uønskede astrale og mentale påvirkninger. Thulite kan hjelpe oss å oppnå en endret sinnstilstand og en tilstand av åndelig forening.

| Svar

Nyeste kommentarer