vikingstein

CALCITT ISLANDSPAT Syn: Dobbeltspat, optisk calcitt, vikingstein

vikingene brukte terninger av steintypen cordieritt eller kalsitt.De islandske sagaene fra 900-tallet registrerer detaljene om vikingreiser. De beskriver en mystisk "solstein", som skandinaviske sjøfolk pleide å lokalisere solen på himmelen og navigere på overskyede dager.
Island spar, tidligere kjent
som Island krystall er et gjennomsiktig utvalg av kalsitt, eller krystallisert kalsiumkarbonat, opprinnelig hentet fra Island, og brukes til å demonstrere polarisering av lys.Det forekommer i store lett delte krystaller, lett delelig i rhombs, og er bemerkelsesverdig  Dette betyr at indeksen for brytning av krystallen er forskjellig for lys av forskjellig polarisering. En stråle av upoliarisert lys som passerer gjennom krystallen deler seg i to stråler av vinkelrett polarisering rettet mot forskjellige vinkler, kalt dobbel brytning. Så objekter sett gjennom krystallen vises doblet.


Hvordan hjalp det vikingene?

Forskere studerte et stykke Island spar oppdaget ombord på et elizabethisk skip som sank i 1592. De fant ut at å flytte steinen inn og ut av en persons synsfelt får dem til å se et karakteristisk dobbeltpunktmønster som står i kø med retningen til den skjulte solen.

"Sólarsteinn" er blant annet omtalt i sagnet om Olav den Hellige, men ikke i forbindelse med navigasjon.

Samler lyset

Steinene skal fungere på samme måte som et moderne polariseringsfilter. De slipper gjennom lys som svinger i en bestemt retning, og utelukker eller demper lys som svinger i en annen.

Forskerne tror at vikingene holdt steinen opp mot himmelen og vridde, slikfotografer vrirpå polarfilteret i et kamera.

Vikingene brukte solsteinen til å fange opp strålene som går i bølger ut fra sola, desto mer steinen skinte, jo nærmere var de å treffe lysstrålen som skinte ned fra atmosfæren. 

Forskerne tror at navigatøren holdt steinen opp i to ulike himmelretninger og vred den til strålene traff. Siden lyset stråler ut fra sola i et sirkelmønster, greide de ved hjelp av de to punktene, å regne ut i hvilken retning sola måtte være over skyene.

Deretter var det en enkel sak å holde et lys, som representerte sola, over soluret og lese av skyggen.

Kalsitt er hovedingrediensen i kalkstein. Det er også et mineral som bygges opp av stalagmitter i huler. Kalsitt er også et vanlig mineral som kan finnes inne i annen stein som årer.

Kalsitt kan også finnes i stein som har eruptert, men da kun i dypet fordi den ikke vil flyte ovenpå smeltet sten.

| Svar

Nyeste kommentarer