Pyrit

Pyrit

Svovelkis eller pyritt er et mineral som  består av jern og svovel. Det tilhører mineralgruppen sulfider. Svovelkis blir dannet hydrotermalt, ved at væske renner gjennom vertsbergarten og løser opp enkelte element som igjen blir avsatt når væsken når et metningspunkt.Pyritt er det vanligste og mest utbredte svovelholdige minerall.Pyritt er et jerndisulfid med 47 prosent jern og 53 prosent svovel. Dekrystallformer som forekommer oftest, er terning, oktaeder og pentagondodekaeder, som også kalles pyritoeder.Pyritt har messinggul farge og metallisk glans. Hardheten er så høy at mineralet ikke lar seg risse med kniv. Ved oppheting i luft forbrenner pyritt til jernoksid og svoveldioksid. Ved forvitring dannes rustaktige produkter, såkalt limonitt, som består av mineralene goethitt eller lepidokrokitt.Pyritt opptrer  i nesten alle bergarter og ert i mindre forekomster på utallige steder, for eksempel i oslofeltets mørke skifere og på ganger og sprekker i all slags fjell.Større masser av nesten ren pyritt opptrer mange steder i det norske fjellkjedestrøk , og var tidligere grunnlaget for vår viktigste bergverksdrift.Farge: lys messinggul til sølvfarget. Kalles narregull.Pyritten følges av vekslende mengder chalkopyritt (kobberkis), sinkblende) og til dels  blyglans. Noen av de største norske forekomster er Løkken i Meldalen, Joma, Gjersvik og Skorovatn i Grong, Sulitjelma, og Bjørkåsen i Ballangen. Videre har vi Folldal, Killingdal, Kjøli, Røros, Båsmo, samt på Vestlandet Stord, Vigsnes, og andre.Betydelige forekomster av pyritt finnes i Spania (Río Tinto i Huelva-provinsen), Japan, Italia og Portugal.Pyritt var tidligere en viktig kilde for fremstilling av svoveldioksid ogsvovelsyre. Kisavbrannen hadde tidligere betydning som jernmalmDen norske produksjonen av pyritt hadde sin glanstid fra rundt 1900 til 1960-årene, men markedene forsvant fram mot 1990-årene.

Krystallsystem: kubisk krystallsystem . Fra store norske leksikon

 

 

 

Inkaerne tilla Pyritt magisk kraft og slipte sjele-speil av den.De døde fikk disse speilene med seg i graven, så sjelen kunne se sannheten om seg selv.Pyritten er en sterk stein som løser opp for psykiske og fysiske problemer, gir styrke og robusthet til å være seg selv og gi slipp på selvundertrykkelse ”Du skal tro at du er noe”.Pyritt er god å bære for foredragsholdere og undervisere, da vil disse bli rolige og veloverveid, og gode til å lære fra seg.Symboliserer solens varme og evigværende tilstedeværelse. Fremkaller glemte erindringer om kjærlighet og vennskap. Pyritt kan motta og oppdage alle slags energier, og gi den videre til kroppen så denne oppnår en perfekt fysisk tilstand. Sterkeste stein til hals chakraet.

Chalcopyritt rå. Påfuglestein/ Papegøyestein.

Kobberkis er et kobberholdig sulfidmineral. Kobberkis er det viktigste kobbermineralet i Norge, og overhodet et av de viktigste ertsmineraler i norsk bergverkshistorie. Kjente gruver der det har vært drift på kobberkisholdig malm er Ytterøya i Levanger kommune, Røros, Sulitjelma, Løkken, Hjerkinn og Skorovatn.

 


Forsterker oppfattelsevnen og styrker kontakten til universets gamle kulturer.
Inneholder en kraft som kan fjerne blokkeringer. Åpner kronechakraet samtidig med at det renser og aktiverer og er en god hjelp til meditasjon .
Chakra : Rot , hjerte. Stjernetegn : steinbukken. Nummerlogi : 6
Fysisk : Brukes i forbindelse med akupunktur behandling, repereasjon av ødelagt DNA , betennelse , bronkit og ved lungeproblemer. Febernedsettende..
Denne er dyppet i syrebad for å fremskynde fargene .

naturlig
naturlig

| Svar

Nyeste kommentarer